Een koud paradijs

koudparadijs

Stichting Gast, 2005

Deze bundel met werk van de fotografen Taco Hidde Bakker en Theodora Kotsi en een tiental dichters werd op Bevrijdingsdag 5 mei 2005 gepresenteerd in de Foyer Mariënburg te Nijmegen. Vanaf maart hingen daar 20 foto’s van in Nijmegen wonende vluchtelingen en ontheemden, van wie Nijmegenaren nauwelijks het bestaan wisten. Ze werden geportretteerd in hun verblijfplaats en zijn voornamelijk uit Armenië afkomstig. Velen werden vervolgd wegens hun geloof.
Zij leven geïsoleerd en vaak in kleine kamertjes of afbraakpanden. Ze zijn uitgeprocedeerd en krijgen geen steun meer van de overheid. Stichting Gast helpt de vluchtelingen aan onderdak, leefgeld, medische hulp en juridische bijstand.
In deze bundel zijn tien foto’s van de expositie samengebracht bij tien gedichten van Nijmeegse dichters - onder wie HH. ter Balkt en Victor Vroomkoning -  en enkele vluchtelingen zelf onder wie Qader Shafiq, die in 2020 Nijmegenaar van het jaar en Amal Karam die van 2016 -2019  stadsdichter van Nijmegen zou zijn. Vroomkoning schreef het gedicht Bidprentje bij een foto van Theoadora Kotsi waarop  het Armeense gezin Hovanesj (de moeder is Azerbeidjaanse) in een aanleunwoninkje in Neerbosch- Oost treurig voor zich uitstaart.

In het verlengstuk daarvan vindt op 6 juni ( = herdenking D.Day) de eerste maandag van de maand juni 2005, een manifestatie plaats die om twaalf uur niet in alleen in Nijmegen maar in heel het land uitmondt in een zogenaamd Vluchtalarm, verwijzing naar het luchtalarm in de oorlog. Het desbetreffende manifest dat later wordt aangeboden aan de gemeentelijke overheid, is een bede om humaan asielbeleid van de overheid. Op de markt werden 350 rozen uitgedeeld
Dichters, kunstenaars, muzikanten en organisaties pleitten voor een breed pardon voor het verlenen van een officiële status aan uitgeprocedeerde asielzoekers. De dichters die meewerkten aan Een koud paradijs, treden nu op de markt op en lezen uit eigen werk en dat van anderen.  Vroomkoning leest onder andere gedichten ook Bidprentje.

Op 17 november 2018 las hij Bidprentje nog eens bij gelegenheid van de presentatie van het Jaarboek 2018  - gewijd aan Vluchtelingen in de stad - van historische vereniging Numaga te Nijmegen. Zie onder Bijzondere Dingen 2018.

Op zondag 21 november 2021 vond in Galerie Wintersoord te Nijmegen een poëziemiddag rond het werk van voormalig Nijmeegs stadsdichter Amal Karam plaats tussen de werken van Oussama Diab die daar exposeerde. De dichter koos uit haar oeuvre die verzen die raakten aan het werk van Diab. Vroomkoning sloot de middag af met een terugblik op de presentatie van Een Koud Paradijs (2005), de manifestatie Vluchtalarm! en zijn eigen rol daarin. Tenslotte las hij Bidprentje weer voor.

foto2

Bidprentje

Wij dragen een rouwrand, wij zijn ont-
komen aan de schrik van ons vaderland.
Onze kelen doen pijn van het zwijgen,
van de nieuwe taal onze oren.

Wij blijven bijeen want buiten ons
bestaan wij niet. Wij zijn een gat
in de tijd, drie stille levens die tegen
het rumoer van vreemde buren aanleunen.

Wij oefenen aardappeletersgezichten.
Morgen leren wij fietsen in het land
van Van Gogh. Als er een regenboog
staat, klimmen wij misschien de hemel in.

Bidprentje is op verzoek geschreven bij een foto van Theodora Kotsi;
is gepubliceerd in Een Koud Paradijs, uitgave van Stichting Gast, Nijmegen 2005.

foto3

Ik las Bidprentje onder andere tijdens de Tibetmanifestatie bij Musis Sacrum in Arnhem op 25 september 2012, in het kader van de wereldwijde Tibetactie: Flame of Truth.

foto4

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon