Her-onthulling ‘Hallo’

Het gedicht dat eerst de gevel van de Lindenberg sierde, komt op 8 februari 2019 nu in klein formaat terug op een plaquette in de hal. Samen met directeur Teddy Vrijmoet onthulde ik het gedicht waarna ik het voorlas en een toelichting gaf.

PERSBERICHT

Nijmegen, 21-01-2019

Hallo. Betreed mijn kunstnijver Labyrint.

Aldus de eerste regels van het gedicht van Victor Vroomkoning dat jarenlang de gevel van de Lindenberg sierde. In de loop der tijd bladderden de letters af en opeens was het gedicht in zijn geheel verdwenen. Op vrijdag 8 februari om 17.30 uur wordt het gedicht in nieuwe opzet teruggebracht op de plek waar het hoort, in de Lindenberg.

Het gedicht HALLO is speciaal voor de Lindenberg geschreven door toonaangevend dichter Victor Vroomkoning. Het werd geschreven ter introductie van de nieuwe huisstijl van de Lindenberg en op 16 mei 2008 onthuld. Victor Vroomkoning wijkt af van de gangbare dichtvorm doordat de tekst is opgezet in een piramidevorm, die verwijst naar de berg van de Lindenberg. Inhoudelijk verwijst het gedicht naar de activiteiten van de Lindenberg als huis voor de kunsten. Cultuurhistorisch gezien zet het gedicht de locatie in perspectief. Het verwijst naar gasmagnaat F.J. Hallo die in 1858 op de Nijmeegse Lindenberg een neogotisch stadskasteel bouwde, Bat-Ouwe Zathe, in de volksmond Huis Hallo genoemd. In 1954 werd het stadskasteel gesloopt.

Zonde, vonden dichter en culturele instelling, als een dergelijke historische verbondenheid tussen plek en kunstenaars, tussen instelling en beeldende kunsten, opeens verdwijnt. Gezamenlijk zochten ze naar een manier om dit literaire baken terug te laten komen op een manier die enerzijds recht doet aan het gedicht, en die anderzijds ook mee kan in de ontwikkelingen rondom de Lindenberg. Het zou ten slotte jammer zijn als bij restauratie of nieuwbouw het gedicht wederom zou sneuvelen.

Vrijdag 8 februari is de her-onthulling van het gedicht. Het gedicht is gedrukt op een grote plaquette van 90 x 90 cm die is gemaakt van geborsteld aluminium. Kunstenaar Suzan van Lieshout heeft volgens dichter Victor Vroomkoning fraai werk afgeleverd bij de vormgeving van het gedicht: “De keuze is niet gemakkelijk. Deze plaquette vind ik mooi en goed leesbaar. De weerspiegeling in het water (van de eeuwige rivier = de Waal) is in beeld gebracht, en het legt onwillekeurig ook verband met de Spiegelwaal”.


Hallo.jpg
 (foto Sven Hoekstra 4e van rechts) neogotisch stadskasteel van Hallo, Bat- Ouwe Zathe, nu De Lindenberg

Annemarie_2.jpg
foto: Annemarie Daalderop

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 2005Nooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst1944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefde10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon