Onthulling van ‘Oude huizen aan de kade’

Onthulling van ‘Oude huizen aan de kade’, gedicht van Augusta Peaux 31 januari 2020

Aan het begin van de Poëzieweek 2020 onthulden Burgemeester Hubert Bruls en ik dit gedicht aan de zijgevel van Lage Markt 82 te Nijmegen.

Naast hem en Hans Peters (voorzitter Werkgroep Literaire Bakens ) sprak ik over Augusta Peaux.

P E R S B E R I C H T – 15 januari 2020

Nijmegen eert groot dichter Augusta Peaux (1859 – 1944) aan het begin van de Poëzieweek 2020. Met een literair baken krijgt Augusta Peaux een eerbetoon in Nijmegen, waar zij vanaf 1901 tot aan haar overlijden in 1944 heeft gewoond. Burgemeester Hubert Bruls onthult het baken met haar gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’ - een initiatief van de Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen - op vrijdag 31 januari om 17.00 uur. De locatie is het pand Lage Markt 81, hoek  Waalkade, waar het gedicht op de kopgevel komt.

Volgens insiders en bekende bloemlezers als Hans Warren, Gerrit Komrij en Mario Molegraaf is zij een van de grootste dichters die Nederland heeft voortgebracht. Zij publiceerde slechts twee bundels. ‘Oude huizen aan de Kade’ komt uit de laatste bundel, Nieuwe Gedichten (1926). Peaux schreef indringende en overtuigende gedichten over de natuur en de liefde. Haar poëzie mist iedere Nederlandse nuchterheid. ‘Hartstochtelijke, haast stamelende poëzie, eigenaardige, wilde grootsheid’ (J.C.Bloem). Desondanks kreeg haar werk geen grote bekendheid en is zij zo goed als vergeten, ook al omdat zij een door haar zelf gewild teruggetrokken leven leidde.

Augusta Peaux was vooruitstrevend voor haar tijd. In 1873 ging zij in Dordrecht als een van de eersten naar de pas opgerichte mms. In Nijmegen, waar zij lang samenwoonde met een vrouw die vrijwel zeker haar levensgezel was, begaf zij  zich in kringen van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht.

Vanaf 1901 woonde Augusta Peaux in Nijmegen, eerst bij haar ouders aan de Sint Annastraat, later op vijf adressen in de Nijmeegse binnenstad. Zij overleed op 23 februari 1944, een dag na het bombardement en werd bijgezet in het familiegraf op Rustoord. Maar haar naam ontbreekt.


Annemarie_8.jpgAnnemarie_7.jpg
Foto's van Annemarie Daalderop

Oude_huizen_aan_de_kade.jpg

OUDE HUIZEN AAN DE KADE

Zoo staren lichtschuwe uilen in de zon,
zooals die grauwe huizengevels staren
en suffen door den dag als oude vogels.
Maar met den avond staan zij scherp van bek
en scherp van klauwen op de winterlucht,
die gelig vlakt in ’t Westen, effen, koud.
Zeearenden, zoo zien zij over ’t water
heel donkere, groote beesten.

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 2005Nooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst1944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefde10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon