Dichtersavond Millingen

Uitnodiging Dichtersavond van Kunstcollectief Gelderse Poort op 11 september 2021.

In het kader van het Kunst en Cultuur weekend van het  Kunstcollectief Gelderse Poort, zal er op zaterdag 11 september 2021 vanaf 20.00 uur een dichtersavond worden gehouden in het Kunsten- Knooppunt Atelier Rigtering, Zalmstraat 22,  6566CD Millingen aan de Rijn.

Elke dichter geeft een korte voordracht uit zijn eigen werk (2 of 3 verzen),  waarna er door twee musici om beurten kort geïmproviseerd zal worden op de uitgesproken woorden ( 5-7 minuten).
Carl van Hal aan de vleugel en Ben Dirks op gitaar of mandoline.

Er zijn 7 dichters uitgenodigd: 3 bekende dichters uit Gelderland en 4 uit  de leden van het Kunstcollectief Gelderse Poort, die zowel dichter als beeldend kunstenaar zijn.

Er is een korte pauze en na afloop  een informeel samenzijn met een drankje en hapje.
Er is een programma met de volgende gasten:

1. Qader Shafiq: dichter en bevlogen mens, ‘Nijmegenaar van 2020, directeur Bureau Wijland voor een duurzame samenleving, sociaal zeer actief, lang geleden gevlucht uit Afganistan.

2. Joep Stapel: schrijver en dichter, recensent klassieke muziek bij NRC, vertaalt ook poëzie van o.a. Delmore Schwartz en Eugenio Montale. Schrijver va de roman ‘Kaf’.

3.Victor Vroomkoning: dichter en filosoof, oudste voormalig stadsdichter van Nijmegen en o.a. onderscheiden met de ‘Karel de Grote-prijs’, naast vele andere literaire onderscheidingen.

4.Wilma van der Veen: fotograaf en dichter,  projecten: o.a.  ‘Leo III, opgroeien op een sleepboot’ en ‘ík ben de rivier’.

5. Geert van den Broeck: reiziger, fotograaf, schrijver & inspirator.

6. Iris van Gils: fotografie, schilderkunst en teksten, interesse in sociale structuren, menselijk gedrag en cultureel bepaalde dominante opvattingen.

7. Marion Steur: dichter/aquarellist : “Poëzie is mijn vergrootglas”.  Werkt bij IJssel-Biënnale

IMG_7640.jpg
Artikel in de ROZET, 17 september 2021.

Dichtersavond_met_Victor_Vroomkoning.jpg

dichtersavond__Joep_stapel_in_gesprek_met_de_dichter_Victor_Vroomkoning_1.jpg
In gesprek met Joep Stapel, recensent van NRC.

Kunst-Cultuur-Natuurroute Gelderse Poort.
IMG_2575.jpg

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 2005Nooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst1944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefde10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon