Schijndel belicht en gedicht

schijndel1

Het landschap van Schijndel belicht en gedicht, 2009

schijndel2

schijndel3

schijndel4

schijndel5

schijndel6

Ode aan de Humulus Lupulus *

Er is weer hoop op hop in het Wijbosch-
broek waar hopman Martien mest en dieft
en plukt, ’t Vurste Puthorstje heet zijn werk-
veld. Staken tillen bellen naar de lucht.

Hop, hop, schiet op! was Schijndels bede
in een ver verleden toen Sint Rochus nog
de pest te lijf ging, met zijn zegen ook de
streken van de hopduvel te weren zocht.

Nu stuurt een lieve heer zijn beestjes eropaf
want kwetsbaar blijven ranken van een plant
die almaar met de zon mee naar de hemel wil
maar naast de rooie spin veel last van luis heeft.

Als in de herfst de oogst gevierd wordt
- hopfalderiere, hopfaldera - kun je zelf
als rank tot boven in een hemelhoge staak,
wie trekt er aan de bel, wie duvelt naar omlaag?

O, Schijndelnaar, behoud de vrucht waarnaar
je bent vernoemd want ze verlicht het ongemak
van lijf en geest, en mocht je naar het leven
dorsten, grijp dan naar de hop, Servattumus!

* In de 18e eeuw werd in Schijndel volop hop geteeld en telde het dorp maar liefst zeven bierbrouwerijen. Begin 1900 was de hopcultuur uit het Schijndelse verdwenen. In 2005 vond de herintroductie plaats. Martien van Veghel verbouwt ambachtelijk hop in Wijbosch. St. Servattumus is de naam van de huidige Schijndelse bierbrouwerij.

Expositie ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Schijndel, 12 september t/m 1 november 2009. St.Kulturele Evenementen Groepen (KEG) Schijndel. Gedicht geplaatst bij het hopveld in Wijboschbroek en in de tuin van Museum Jan Heestershuis. Ook verschenen in het boek met dezelfde titel, delen 1 en 2.

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon