Olifant in Boa

olifant1

In Huis Kernhem te Ede: Kunstenaar Marcel Verbrugge en Victor Vroomkoning.

olifant2

olifant3

Marcel Verbrugge en Victor Vroomkoning vóór Een wereld van vragen, hun installatie in Huis Kernhem te Ede in het kader van het project Olifant in Boa dat naar aanleiding van De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry plaatsvond in Ede van 30 oktober t/m 28 november 2010. In de zwevende boom (van Verbrugge) hangen tien vragen en eronder ligt een brief, gericht aan de Aardekinderen, namens De Kleine Prins opgesteld door Vroomkoning.

olifant4a

1. Brief van De Kleine Prins

Dag Aardekinderen,

Natuurlijk kennen jullie mij uit het boekje waarmee mijn geestelijke vader mij beroemd gemaakt heeft. Hij was uit de hemel in de woestijn beland.* Dat kwam hem eigenlijk wel goed uit want als je aan de grond zit, kun je het best in een woestijn tot jezelf komen. Daar weten heel wat beroemde mensen van mee te praten.
Moederziel alleen begon hij in zichzelf te spreken, maar hij deed net alsof hij met een ander communiceerde. En die ander was ik. Anders gezegd: toen hij naar beneden was gekomen, kwam ik in hem naar boven, sproot ik onder zijn vlieghelm vandaan.
Hij liet mij zogenaamd van een andere planeet komen, even eenzaam als hijzelf en liet mij de wetenswaardigheden vertellen die hij bedacht, vooral de vragen stellen die in hemzelf op-kwamen. Dat schreef hij later voor jullie op in het boekje dat mijn naam draagt.

Dit boekje is eigenlijk een vliegdemonstratie: zo kun je ontkomen aan een eenzaam en betekenisloos leven. Als je jezelf steeds vragen stelt over het bestaan in het algemeen en dat van jou in het bijzonder, kom je vanzelf achter de waarheid ervan. Vragen maakt wijs.

Kijk nu maar eens omhoog en vraag je jezelf eens af, wat daar zweeft. Probeer ook de vragen die overal opduiken, maar eens te beantwoorden. Dan weten jullie net zoveel als ik.

Veel plezier!
DE KLEINE PRINS

* De werkelijkheid haalt soms de verbeelding in: een jaar nadat hij ons over zijn noodlanding vertelde, kwam hij nog eens naar beneden, niet in een woestijn maar in een zee. En dat heeft hij niet na kunnen vertellen.

2. Vragen van De Kleine Prins

Hoeveel eenzaamheid kan een mens verdragen?
Stijg je altijd op vanaf iets vasts?
Is missen bewaren wat je mist?
Voor wie verspreiden rozen hun aroma?
Zijn puistjes menselijke vulkaantjes?
Bestaan er ook vierkante planeten?
Bij hoeveel graden wordt een paraplu een parasol?
Kan een ruimtereis tippen aan een gedachtestroom?
Waarom hebben klaprozen geen doornen?
Zie je aan een mens hoeveel doden in hem leven?

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon