Bergense Courant 2000

Wat lees je zoal?
Dagelijks ‘de Gelderlander’, provinciale krant, omdat ik op de hoogte wens te blijven van vooral de culturele zaken in mijn woonplaats Nijmegen en omgeving. Wekelijks ‘Cicero’, de vrijdagbijlage van ‘de Volkskrant’ om dezelfde reden het hele land betreffende. Daarnaast lees ik zowat elke dag meer of minder van een stapel boekwerken die naast mijn bed oprijst. Om je hiervan een indruk te geven, noem ik : ‘Nota Bene, de invloed van het Latijn en Grieks op het Nederlands’, ‘Volgend jaar in Berchem’ (Leo Pleysier), ‘Het verhaal van Sören Kierkegaard’(Peter Thielst ), ‘Elementaire deeltjes’ (Michel Houellebecq), de Algarve (reisgids), Gedichten van W.B.Yeats in de vertaling van J. Eijkelboom, ‘Filosofen van deze tijd’(Maarten Doorman & Heleen Pott), ‘De ongeschreven leer’(Geerten Meijsing), ‘Licht is de wind der duisternis, over Lucebert’ (Hans Groenewegen, red.) en ‘Hindoeïsme’(Winand Callewaert). Het is steeds een melange van literatuur, filosofie en aanverwante lectuur.
Omdat ik tamelijk veel boeken naast elkaar lees, heb ik nogal wat boekenleggers nodig. Daarvoor gebruik ik ansichtkaarten die mij steevast door mijn filmvriendin uit verre landen worden toegezonden.

Ga je regelmatig naar bioscoop en/of theater?
Als middelbare scholier was ik een volleerd spijbelaar; elke week zat ik wel een keer in de bioscoop in plaats van in de klas; ik hield van de celluloïde nepwereld, ik houd er nog steeds van; vooral (anti)heldendom, de strijd tussen goed en kwaad, heeft me altijd getrokken; ik heb inmiddels een hele verzameling klassieke westerns en Vietnamfilms via de video aangelegd; ook bezit ik WO 2 -materiaal (films, documentaires); hoewel ik van spanning houd, mijd ik ‘échte’ thrillers; ik ga eens in de drie weken naar een bioscoop, meestal naar een intieme zaal; in Nijmegen heerst een prima filmcultuur; in Wijchen, hier vlakbij, heeft men nog een ouwerwetse huiskamerfilmzaal met de nostalgische naam “Roma”; tijdens de voorstelling mag je roken en kun je er een versnapering gebruiken. De laatste tijd zie ik vooral films in het kleine circuit ( ‘Il Postino’, ‘Fargo’, ‘Festen’, ‘Hapiness’, ‘The Limey’ allemaal zonder uitzondering indrukwekkende films). Zeer geboeid hebben: ‘ Novecento‘, het tweeluik van Bertolucci, ’The cook, the thief, his wife and her lover’, ‘ Dead poets society’, ‘Kaos’, ‘Braking the waves’, ‘The piano’, ‘Raise the red lantern’, ‘Pulpfiction’, ‘Saving private Ryan’ en ‘The gladiator’. Twee van mijn favorieten blijven ‘La grande bouffe’ en ‘La piscine’.

Als docent verzorgde ik voor mijn school (het voormalig Economisch College Nijmegen) de theaterabonnemen-ten. Zo doende zat ik vaak in de schouwburg. Gedurende vijftien jaar zag ik zo’n beetje het hele repertoire van het Nederlandstalige toneel en onze toenmalige kleinkunst. Tegenwoordig kom ik nauwelijks nog in het theater. Soms bezoek ik een voorstelling van een klein gezelschap zoals Teneeter, maar daar blijft het bij. Een oud-collega ging nooit naar ‘aangeklede poppen’ kijken, zoals hij spelers noemde. Steeds meer mensen vallen hem bij; het traditionele toneel heeft het moeilijk; musical en cabaret scoren veel beter.

Wie zijn je favoriete acteur en actrice?
Je zult begrijpen, dat dat filmacteurs/-actrices zijn! Ik heb nooit een echt filmidool gehad, ben nooit naar een film gegaan omwille van een bepaalde acteur of actrice. Maar goed, als ik toch enkele namen moet noemen: Romy Schneider (de oudere), Catherine Deneuve, Michel Piccoli, Philippe Noiret, Burt Lancaster, Clint Eastwood, Robert de Niro, Gene Hackman, Harvey Keitel en vele anderen.

Naar welke muziek luister je graag?
Ik heb geen uitgesproken voorkeur, wel afkeer. Ik was een verwoed Beatles-fan, liep vele popconcerten af, waarvan ik me het Roxy Music-concert in het Amsterdamse Concertgebouw nog goed herinner, niet in het minst omdat het toen op een autovrije zondag viel en we deels met taxi, deels te voet ernaartoe moesten. Langzaamaan is er meer klassiek in mijn huis en leven gekomen. Om jazz heb ik nooit veel gegeven, des te meer om ‘minimal music’ zoals die van Glass en Nyman, ook gregoriaans is aan mij goed besteed. Ik houd vooral van Bach (vooral van zijn cantates en passies). Ik kan soms bijna zitten janken bij Dido and Aeneas (Purcell) het Adagio van Barber, muziek van Pärt, Górecki, het Requiem van Mozart, dat van Verdi, ach er is zoveel moois geschreven.

Wat is de laatste tentoonstelling die je bezocht?
Ik ga regelmatig naar exposities. Een van de laatste die ik zag, was ‘Poésie, Love, Sneeuwwitje’, de afscheidsten-toonstelling van de scheidende directeur van het Museum voor Moderne Kunst te Arnhem, Liesbeth Brandt Corstius; wel aardig, maar met mijns inziens teveel nadruk op zgn. ‘vrouwelijke’ kunst. De laatste expositie die ik bezocht, betrof die van de in Nijmegen woonachtige schilder Robert Terwindt, die behalve zijn enorme Afrikaanse collectie ook zijn grote olieverfschilderijen liet zien in het splinternieuwe Nijmeegse Museum Het Valkhof.

Wat is je favoriete stad?
Moeilijk te zeggen. Ik houd van Antwerpen; mijn moeder is er geboren, ik ben er vele malen geweest, ik heb er vrienden wonen. Maar favoriet? Ik vind Rome prachtig, Parijs ook, Sevilla eveneens. Ik houd van de tegenstellingen van Istanbul, de lekkernijen van Brussel, van de eenvoud van Lucca. Er zijn zoveel mooie, onvergelijkbaar mooie steden. Gent bijvoorbeeld trekt mij aan, Toulouse, Florence, Rennes ook. Ik zou in al deze plaatsen kunnen/willen wonen.

Wat eet en drink je graag?
Ik ben geen gastronoom. Als ik buitenshuis eet, is het gezelschap belangrijk. Goed gezelschap is het halve eten. Ik lust eigenlijk zowat alles, ben overigens geen uitgesproken visliefhebber. Postelein krijg ik niet door mijn keel. Bananen zijn mijn favoriete vruchten. Ik ben ‘ne zuute’ zoals dat in mijn Brabants dialect heet; ik houd dus van bonbons, taart, slagroom, gebakjes, koekjes, chocola, Turks fruit. Ondanks die voorkeur blijf ik keurig op mijn gewicht van 70 kilo.

Ik houd (dus) ook van allerlei likeuren, port. Bier en wijn zijn mijn bijna dagelijkse kost; mijn zomervakantie breng ik bijna steeds door in de Médoc; het spreekt vanzelf dat ik van daar nogal eens een mooie wijn mee naar Neder-land neem. Ik ben op het gebied van bier minder kieskeu-rig, hoewel Vlaamse pinten mijn voorkeur genieten.

Waar heb je een hekel aan?
Ik heb een hekel aan overijverige buren, buurtcomités, bemoeials, Hollandse branie, Paul de Leeuw, dat hele Big Brother-gedoe, oud-scheidsrechter Frans Derks, Willibrord Frequin, totaal doorgeschoten Oranje- gekte, poeha, al die bijna dagelijkse aandacht voor voetbal, waarbij elk verstuikt vingerkootje wereldnieuws is, egotripperij als die van Connie Palmen. In feite stoor ik me dus aan dom, hypocriet en aanmatigend gedrag.

Waar ben je momenteel mee bezig?
Ik werk aan een nieuwe bundel. Ik bedoel eigenlijk: ik maak een flink aantal gedichten waaruit ik uiteindelijk een bundel samenstel. Ik heb nu ongeveer 25 verzen gereed. Ik schrijf niet elke dag, soms weken niet. Maar ineens is daar een gedicht, ineens schrijf ik er drie, vier achter elkaar binnen een tijdsbestek van een paar weken.
Ik heb op verzoek van een componist enkele liedteksten geschreven. Daar wil ik mee doorgaan.
Volgende week vindt in Arnhem de slotmanifestatie plaats van ‘Keer het getij en schrijf!’, een door het Prins- Bernhardfonds georganiseerde literatuur-masterclass. Zes Gelderse schrijvers, onder wie ikzelf, hebben gedurende een half jaar elk drie aankomende schrijvers begeleid in 6 verschillende disciplines. Ikzelf was aangezocht voor de begeleiding van 3 dichters. Het werk van alle achttien talenten wordt op de slotdag in Arnhem in boekvorm aan de Commissaris van de Koningin aangeboden. Dan treden de nieuwelingen uit onze schaduw.
In oktober is er een Nijmeegse Rotarydag, waarbij tien auteurs en kunstenaars hun werkkamer / atelier open stellen voor leden van de desbetreffende club. Mijn huis doet ook mee.

Men wil het literaire klimaat in Nijmegen stimuleren; daartoe is een stuurgroep in het leven geroepen. Ik ben verzocht daaraan mee te werken. Ik heb in de jaren-80 in allerlei redacties gezeten; dus komt mijn bestuurlijke ervaring goed van pas. Het ligt in de bedoeling dat het roemruchte Klein Literair Café, soort opleidingsorgaan voor schrijvers, weer open gaat.
Ik volg op de universiteit 3x per week colleges in respectievelijk: kunstgeschiedenis, filosofie en symboliek. Het houdt je hoofd fris, contacten gaande en discipline in het dagelijkse leven.

Elke vrijdag doen mijn geliefde en ik een expositie/manifestatie/gallerie etc. aan of amuseren we ons op een ongedwongener manier (stadsbezoek, excursie, wandeling, fietstochtje).

Wat verwacht je van de nieuwe eeuw?
Ik kijk nooit lang en/of ver vooruit, heb nauwelijks verwachtingen. Als ik filosofeer, doe ik dat over het verleden. Een dichter als ik, in de goede zin van het woord: romantisch, leeft een beetje teruguit, niet uit verheerlijking van wat voorbij is, meer uit herinnering en behoud van wat goed was en is. Ik heb de plezierige eigenschap, dat ik meestal ruimhartig terugkijk op de dingen die mislukten. Ironisch stel je vast, dat de wereld
zijn eigen gang ging/ gaat. Niettemin heb ik nogal eens spijt van de dingen die ik níet ondernam. De mens moet vooruit leven, zoveel mogelijk bij het heden blijven. Dat probeer ik dagelijks. Ik stort me niet gemakkelijk in een avontuur, in een ongewis experiment. Ik houd schoorvoetend van nieuwe dingen, niet van buitengewone uitdagingen, ik houd van constanten, rituelen, ritmen; alle tijd is al eens geweest, de nieuwe eeuw ten spijt. ‘Niets blijft, alles herhaalt zich’ dichtte ik eens.

Victor Vroomkoning, Nijmegen, 20 september 2000

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon