De Gelderlander 2008

interviews-geniet

Uit met Victor Vroomkoning (in: Geniet, foto: Do Visser), Hans Gulpen, De Gelderlander, 5 juni 2008.

Eigenlijk heet hij Walter van de Laar (Boxtel, 1938), maar die naam gebruikt hij alleen privé. Sinds hij in 1983 debuteerde als dichter, kennen poëzieliefhebbers de voormalige leraar Nederlands en filosoof Van de Laar als Victor Vroomkoning. De in Nijmegen woonachtige, maar vanwege een liefde veelvuldig in Ravenstein vertoevende dichter heeft inmiddels twaalf bundels op zijn naam staan. In november verschijnt bij de Arbeiderspers Ommezien, een royale keuze uit de gedichten van de afgelopen kwarteeuw. Op een terras aan de Maas, met een weids uitzicht op Gelderland aan de overkant en van koffie voorzien door een Katja Schuurman-lookalike, wil Victor Vroomkoning graag uit de doeken doen waar hij zoal heengaat als hij uitgaat.

Café
„Als ik naar het café ga, wil ik met iemand kunnen praten zonder mijn stem te hoeven verheffen. Ik heb een godsgruwelijke hekel aan harde muziek. Je moet gewoon lekker kunnen ouwehoeren. In Nijmegen voel ik me misschien nog wel het meest op mijn gemak in de foyer van de Mariënburg, die nog de sporen draagt van vroeger gebruik. Ooit was het een bankgebouw en een deel van die entourage is gebleven. Ik mag ook graag nu en dan even naar het café van LUX gaan, om een krantje te lezen, mensen tegen het lijf te lopen en een filmpje te zien, want ik ga graag naar de bioscoop.”

Bioscoop
„Mijn liefde voor de film is mogelijk ontstaan door mijn diepgewortelde afkeer van school. Ik heb in mijn middelbareschooltijd veel gespijbeld en dan ging ik stiekem naar Rembrandt in Eindhoven. Daar heb ik zo’n beetje de hele Franse cinema van die tijd tot me genomen. Ik heb mijn hele leven van film gehouden, het is nooit meer overgegaan. In film is de verbeelding aan de macht en dat spreekt me als dichter natuurlijk geweldig aan. Films die ik recent heb gezien waren The kite runner, The banishment, No country for old men en There will be blood. De laatste twee vielen me een beetje tegen, ik had er meer van verwacht. Thuis heb ik een verzamelingetje van favoriete films aangelegd. De klassieke westerns heb ik allemaal, en dat geldt ook voor de belangrijkste Vietnam-films en films over de TweedeWereldoorlog.”

Restaurant
„Ik hou van gezellig eten. Waarmee ik wil zeggen dat ik gezelschap, sfeer en entourage minstens even belangrijk vind als het eten. Misschien is het nog wel belangrijker. Met elkaar aan tafel zitten, elkaar toedrinken, een hapje eten, daar draait het om. Een eetcafé is mij dus even lief als een echt restaurant. Wat het eerste betreft kom ik graag in Klinkklaar aan de Tooropstraat in Nijmegen. Wordt het een restaurant, dan kies ik voor Plaats 1 in devoormalige Commanderie. Wat ik ook zeer kan aanbevelen is Suavemente, hier in Ravenstein. Er staat een Braziliaanse kok in de keuken en die maakt er graag iets bijzonders van.”

Theater
„Toen ik nog in het onderwijs zat en de schouwburgactiviteiten voor de school onder mijn hoede had, kwam ik een à twee keer per week in het theater. Ik heb in die tijd zo’n beetje alles gezien: toneel, cabaret, ballet. Nu komt het er niet meer van. Als ik naar het theater ga, is het eigenlijk alleen nog voor concerten. De Vereeniging dus, waar ik uiteenlopende dingen ga beluisteren: Sibelius, Schubert, Sjostakovitsj. Thuis heb ik aardig wat klassieke muziek. Als ik schrijf, luister ik graag naar Bach, Satie of Pärt. Een enkele keer laat ik me meeslepen door de klanken van Wagner.”

Natuur
„Misschien kom ik zo weinig in het theater omdat ik andere prioriteiten heb gekregen. Fietsen en wandelen bijvoorbeeld. Waar ik dat doe? De Overasseltse vennen vind ik prachtig. Maar bovenal ben ik een liefhebber van een tochtje langs de dorpen Demen, Dieden, Deursen en Dennenburg, allemaal gelegen aan de Maas. Een torenspitsje in de verte, een schaap in de wei. Het belangrijkste is toch gewoon buiten zijn: licht, lucht, ruimte, ver weg kunnen kijken. Denk nu niet dat ik daar over dichtregels loop te peinzen. Ik ga nooit naar buiten om inspiratie op te doen. Inspiratie kun je niet opzoeken, die overkomt je. Dat wil niet zeggen dat er niet af en toe iets van die indrukken en beelden blijft sluimeren. De woorden ‘dijk’ en ‘water’ komen wel eens in mijn gedichten voor.”

Museum
„Mijn vriendin en ik gebruiken doorgaans de woensdag om musea te bezoeken. Bij onze keuze laten we ons dikwijls leiden door een goede recensie. We gaan niet ver. Musea waar we nogal eens komen zijn het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, het Noord-Brabants Museum, Kurhaus Kleve. Het Valkhof in Nijmegen? Nee, ik kan niet zeggen dat ik daar frequent kom.”

Vakantieland
„Frankrijk. Sinds 1971 ben ik daar elke zomer vier weken en soms ook nog eens een weekje of wat in het voorjaar. Ik heb een stacaravan op een camping in Montalivet, onder Bordeaux. Vandaaruit maak ik dan af en toe uitstapjes, naar de Pyreneeën of zo. Waarom altijd weer naar die caravan? Mij trekt het simpele leven, de eenvoud. Dat maakt zorgeloos. Ik leef daar zoals ik eigenlijk het hele jaar door zou willen leven: van dag tot dag, zonder plan, niet vooringenomen, ontvankelijk voor nieuwe indrukken.”

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon