Karel de Groteprijs 2005

KDG01

KDG02

KDG9

KDG10

KDG11

KDG12

KDG1

KDG2

KDG3

KDG4

KDG5

KDG6

KDG7

Karel de Grote Prijs 2005

Culturele prijs van de stad Nijmegen, voor het eerst in 1954 uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een stadgenoot die een belangrijke bijdrage levert aan het culturele klimaat in Nijmegen.
Victor Vroomkoning ontving deze prijs voor zijn oeuvre.
De prijs werd uitgereikt in de Stadsschouwburg op 30 oktober 2006.

Uit het juryrapport
‘De Commissie van de Karel de Grote Prijs beoordeelt het dichtwerk van Victor Vroomkoning als een authentiek geluid in de kakafonie van de Nederlandstalige poëzie. Dat geldt voor de thematiek van zijn gedichten en ook voor de aan deze thematiek aangepaste toonzetting en literaire vorm. Het paradoxe is dat deze aandacht voor het dagelijkse en kleine veel universeler blijkt te zijn dan die voor het unieke, dappere en grote.
Vroomkoning is ingebed in het Nijmeegse literaire leven waarvan hij al sinds begin tachtig en de publicatie van zijn eerste bundel deel uitmaakt. Daarin is hij al jaren bezig en oefent hij grote invloed uit op dat literaire leven door de talloze activiteiten die hierboven al aangegeven zijn. Hij vervult een leidende, een begeleidende en stimulerende rol.
De kwaliteit van het oeuvre van Vroomkoning is algemeen erkend. Niet alleen in Nijmegen en de provincie Gelderland maar ook daarbuiten (nationaal) in Nederland en internationaal. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat zijn werk in talloze tijdschriften en overzichtsbundels van poëzie is verschenen, dat het vertaald is maar ook aan de prijzen die hem zowel in Nederland als in België ten deel zijn gevallen
Ook zijn inzet om de aandacht voor poëzie levend te houden en zijn talrijke activiteiten in het beoordelen van literaire producten van jonge schrijvers en dichters oogsten onze waardering. Voortal de workshops die hij verzorgt en de steun en stimulans die hij is voor beginnende talenten achten wij van belang. Hij is geen dichter van de zolderkamer maar heeft als persoon en met zijn werk en zijn oordeel in talrijke literaire jury’s een brede uitstraling en een grote, duidelijke en belangrijke invloed op het literaire klimaat in Nijmegen en daarbuiten.
Vroomkoning hield na ontvangst van de Prijs een voordracht: zie website onder Proza
Deze prijs werd tegelijkertijd uitgereikt met de Alcuinusprijs, aanmoedigingsprijs voor veelbelovende startende kunstenaars onder de 35 jaar. Deze werd uitgereikt aan Andrea Stultiens.

Het juryrapport verscheen in een bijzondere uitgave van de hand van graficus Wim Zurné.
Tijdens de viering in de stadsschouwburg traden op: Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt en leerlingen van het Canisius College die onder andere gedichten van Vroomkoning zegden
Tijdens de bijeenkomst werd aan iedere genodigde het gedicht Langenhuijsen & Van Wezel uitgereikt, leporello, vormgegeven door Andrea Stultiens, cadeautje van de gemeente Nijmegen
(zie ook website onder Bijzondere Dingen 2006) .
Ook werd Dodemont gepresenteerd, lang episch vers, geschreven door Victor Vroomkoning en met zeefdrukken van Wim Zurné, uitgave van BnM Uitgevers, Nijmegen 2006 (zie ook website onder dichtbundels)

Klik hier voor het artikel 'Vroomkoning ook stadsdichter van Nijmegen' door Piet van Oers, Brabants Centrum, 2 november 2006 (link opent in een nieuw venster)

Koren

Er was een kind in een klas
sidderend van stilte, het sloop
door het open hoge raam,
kroop in een tak van de wijde
eik die het schoolplein over-
schaduwde, nestelde zich in
de kroon, zag terug over het
land waarop het zich zijn moeder
waande koren bijeen bindend,
tranen in haar verre ogen omdat
het onder haar vandaan kwam.

Scheiding

Ik moest van huis om sprookjes
te verleren. Hoe kon ik nu weer
zweren dat buiten poedersuiker
was gestrooid?

Ik liep te dolen aan moeders
zomen. Zij deed mij van de
hand waar mijn koffer haar
te lastig viel.

Die verschrikkelijke sneeuwman
van mijn vader zou wel zeer staan
vloeken in zijn bloembedauwde
baard. Ik zag de knechten bij de
oven verstijven van het ijs dat uit
zijn ogen pegelde.

Op het perron waren wij alleen
nog woordelozer dan voorheen.
Sneeuw hing haar een sluier om.

De trein, reusachtig wittebrood,
rees uit de verte op.

Zij kwam mij nooit zo na
als toen ik afstand van haar nam.
Ik werd haar verre bruidegom.

Proef

Ik zet mijn zoon op sterk water.

Wij staan tegenover het kasteel.
De ring van ijs slaat
duizend bruggen tegelijk.

Van de kant af moet hij
weer staan en lopen leren.
Hoor hem van angst eens
fantaseren dat het barst.

Hij houdt zich aan
mijn panden overeind.
Zijn tong gaat stilaan liggen.

Wij naderen het slot.

De rug tegen de muur herkrijgt
Brugmans zijn praatjes.

Hij glijdt branie van mij weg.

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon