De koe van Hoekstra

In: Prettig Gezelschap, schilderijen van Sven Hoekstra, BnM Uitgevers, Nijmegen 2005

De koe van Hoekstra is een vrouw. Ze staat in het landschap waarin ze hoort: de polder. Vol melk staart ze voor zich uit, haar uiers staan op springen. De vrouw van Hoekstra is het ideale poldermodel op twee poten in een leeg decor met in de verte het onvermijdelijke kerkje; de vrouw van Hoekstra is een katholieke koe. Zij is een natte katholieke jongensdroom. Behalve dat het vet ervan afdruipt, is zij ook binnenvetter: in haar eigen wereld opgesloten, houdt ze de volle lippen op elkaar. Eenzaam tegelijk ongenaakbaar, boordevol emotie tegelijk uitdrukkingsloos.

Ik heb er een aan de muur met een extra borst: het ronde, kale hoofd van een dwerg. Met negen vingers zit hij aan haar uiers. Aan zijn nagels kleeft verf. Het zijn natuurlijk Hoekstra’s halfdroge vingers. Ik wou dat ik dat mannetje was. Met tien vingers.

Victor Vroomkoning Tachtig, Zijn mooiste gedichten/ Intiem bestaan, over de poëzie van Victor Vroomkoning Gebroken WitVrije ValParenOmmezienDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekVerloren spraakIJsbeerbestaanLippendienstOud zeerEcho van een echoKlein MuseumDe laatste dingenDe einders tegemoetOorlogsgeweld in OoijpolderMijn overbuurvrouw is een meeuwLevensbericht Wam de MoorHet Nijmegengevoel Langs brede rivierenOranjesingel 42 Het BenedenstadsliedIk wou dat ik een vogel wasViering 80ste verjaardag op 6 oktober 2018Vluchtelingen in de stadVroom, frivool, VileinIlja Leonard PfeijfferOmtrent VincentGelderlandDe 100 mooiste wielergedichtenVan Hugo Claus tot Ramsey NasrAvenueDe eerste eeuw van BoonDe Nederlandse poëzie in pocketformaatBoem Paukeslag!Tijd is niks, Plaats bestaatOlifant in BoaDe bruiloft van KanaSchijndel belicht en gedichtPoëzie & beeldenStadsdichters bijeenLuister - Rijk - KijkenArnhem-NijmegenAgenda 2007TransfiguratieVers verpaktVerstild Nijmegen, Agenda 2006Waar ik naar verlang vandaagHet liefste wat ik heb25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005Agenda 20051944 - Brabants Centrum - 2004Alles voor de liefdeNooit te vangen met haar eigen penNavel van ’t landSpiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst10 Jaar NijmegenprentDe geur van ieder seizoenHet is vandaag de datumDe mooiste sonnetten van Nederland en VlaanderenHoe wordt je halfopen mond gedichtRoute 65Het mooiste gedichtBr.O.Nr.Geen dag zonder liefdeInversZie de stille minuut van de roosGroesbeekOmmetje DukenburgEen proces in de hersenenKeer dan het getij en schrijf!Circuit des SouvenirsSchrijversportrettenDodemontStapelenHet formaat van waterlandBij verstekIJsbeerbestaanTurning TidesEen zucht als vluchtig eerbetoon